Bliv ægdonor

Hjælp ufrivilligt barnløse ved at donere æg

Har du overvejet at donere æg til ufrivilligt barnløse?

Som ægdonor ved IVF-SYD har du en enestående mulighed for at hjælpe kvinder eller par, der ikke selv kan få børn, med at få deres største ønske opfyldt.

I videoen nedenfor kan du høre om Annas tanker og oplevelser i forbindelse med hendes ægdonation hos os.

Ifølge dansk lov skal ægdonorer være mellem 18-35 år, normalvægtige og ikke-rygere. Du vil som ægdonor modtage en økonomisk kompensation på 7000 kr. pr. gang du donerer æg.

Du kan også høre om, hvilken forskel du gør som ægdonor overfor modtageren af dine æg.

Lykke og Simon har været ufrivilligt barnløse i mange år.

Har du lyst til at høre mere om at være ægdonor, kan du kontakte os på tlf. 76245020 eller mail: heidip@ivf-syd.dk.

Ønsker du at være ægdonor, kan du udfylde nedenstående skema, og vi vil kontakte dig hurtigst muligt.

Du kan også læse mere om at være ægdonor nedenfor

Har du et stort hjerte?

Så bliv ægdonor og hjælp ufrivilligt barnløse ved at donere æg

Skrevet af: Dorthe Andresen, Speciallæge i Gynækologi og Obstetrik

Indledning

De fleste mennesker forestiller sig, at de en dag bliver forældre. For de fleste bliver forestillingen til virkelighed. Andre må tage nogle omveje, inden det – måske, måske ikke – lykkes. Siden 1. januar 2007 har raske kvinder under 36 år kunnet donere æg til kvinder, der ikke selv kan producere raske æg. Har du et stort hjerte? Så hjælp ufrivilligt barnløse ved at donere æg.

 

Ægdonor – Hvorfor?

Nogle kvinder producerer ikke æg, der kan befrugtes og føre til en graviditet. Det kan f.eks. skyldes arvelige fejl i kvindens æg, skader på æggestokkene efter medicinsk- eller strålebehandling eller for tidlig overgangsalder. Disse kvinders eneste mulighed for at opnå graviditet er ved hjælp af ægdonation. Det vil sige: De modtager æg fra en anden kvinde. Ægget befrugtes med deres egen partners sæd eller donorsæd, hvorefter ægget sættes op i livmoderen. Chancen for at blive gravid med ægdonation er generelt god, men kun få kender til ægdonation, hvorfor ægdonorer er en mangelvare i dagens Danmark.

 

Hvorfor blive ægdonor?

Der er mange par/kvinder på venteliste til at modtage donoræg i Danmark, men desværre kun relativt få ægdonorer. Derfor må patienter i ægdonationsbehandling ofte forholde sig til en ventetid på op til flere år. Her kan du gøre en forskel ved at melde dig som ægdonor eller blot udbrede kendskabet i din omgangskreds.

Du er naturligvis i din gode ret til at spørge, hvad det overhovedet kommer dig ved. Ingenting i første omgang. Men det vil betyde alverden for den kvinde eller de par, du har mulighed for at hjælpe til at blive gravide.

 

Om ægdonor behandling

Ønsker du at donere æg, skal du efter en grundig information i gang med en mild hormonbehandling. Behandlingen varer ca. 10 dage og stimulerer dine æggestokke til at producere flere end det ene æg, som en kvinde normalt danner pr. måned. Medicinen tages som en daglig indsprøjtning og indeholder de samme hormoner, som du i forvejen producerer for at lave æg. Du skal løbende scannes for at sikre, at medicineringen er korrekt. Når æggene er klar, udtages de fra dine æggestokke. Det foregår med en nål, der vejledt af en skanner, føres gennem skedevæggen ud til æggestokkene. Det er et relativt simpelt, smertefrit og hurtigt indgreb, som hos de fleste er forbundet med minimal smerte og ubehag.

Du kan melde dig som ægdonor, hvad enten du har fået de børn, du ønsker, eller du endnu ikke er nået dertil. Dog skal du være under 36 år, normalvægtig, ingen arvelige sygdomme og ikke ryger.

  

Risici som ægdonor

Hormonstimulation ved ægdonation kan give bivirkninger i form af let hovedpine, træthed eller/og let ømhed i underlivet. I yderst sjældne tilfælde ses blødning eller infektion efter ægudtagning.

 

Lovgivning

Tidligere var det kun forbeholdt kvinder, der selv var i behandling for barnløshed at donere æg. Men siden 1. januar 2007 har den danske lov tilladt anonym ægdonation. I dag kan alle sunde og raske kvinder under 36 år donere æg i Danmark enten anonymt eller ikke-anonymt. Du bestemmer selv, om modtageren må kontakte dig, ligesom du kan donere æg til bekendte.

 

Kompensation

I følge lovgivningen må vi udbetale en kompensation til dig på 7000 kr. pr. gang, du donerer æg.

Hvem kan blive ægdonor?

For at kunne blive ægdonor skal du være:

  • 18-35 år
  • sund og rask
  • uden arvelige sygdomme i familien
  • Normalvægtig
  • ikke ryger
  • negativt testet for: HIV, Hepatitis B og C og syfilis
  • normalt fertil eller i behandling for barnløshed med reagensglasmetoden

 

Ofte stillede spørgsmål

– Nedsætter ægdonation mine egne muligheder for at blive gravid?

Nej, ægdonation påvirker ikke antallet af æg i dine æggestokke. Fra fødslen har du omkring 2 mio. ægceller i æggestokkene. Fra puberteten og frem modnes ét æg hver måned; de andre går til grunde. Ved ægdonation modnes der  ved hjælp af hormonstimulation, flere end ét æg, og det er disse som doneres. Når hormonstimulationen stopper, bliver din menstruation normal igen.

– Er der risiko for, at jeg går i overgangsalder tidligere?

Nej.

-Skal jeg have min spiral taget ud, før jeg kan donere æg?

Nej, du kan få hormoner og gennemføre donationen med både kobberspiral og hormonspiral.

-Hvad med p-piller?

Du starter hormonstimulationen i p-pille-pausen og kan genoptage p-pillerne på den blødning, der starter 10-12 dage efter ægudtagningen. Det er nødvendigt at bruge kondom som prævention i ca. 1 uge omkring ægudtagningen.

– Kan jeg blive steril af at være ægdonor?

Nej, der er typisk ingen senfølgevirkninger ved at være ægdonor.

– Hvor stort er problemet?

Der er i øjeblikket mange par på venteliste til ægdonation. Der findes dog ingen endelig oversigt herhjemme, der kan fastsætte det præcise antal. 

– Hvad får jeg ud af at være ægdonor?

Du skal gøre det, fordi du har et stort hjerte og har lyst til at hjælpe andre. Jvf. gældende lov, må vi udbetale en godtgørelse på 7000 kr. pr. ægdonation.

 

Yderligere information

Har du spørgsmål til emnet, eller har du bare et stort hjerte og ønsker at hjælpe, så kontakt venligst Fertilitetsklinik IVF-SYD på mail (heidip@ivf-syd.dk) eller telefon 76245020. Hvis du kontakter os på mail, må du meget gerne oplyse dit telefon nr.

Fertilitetsklinik IVF-SYD
Skærbækvej 4
7000 Fredericia
Tlf.: 76 24 50 20
E-mail: info@ivf-syd.dk

Cvr nr. 40913637

Skanningsklinik på Sjælland
Gynækolog Charlotte Floridon
Ahlgade 51, 2
4300 Holbæk
Tlf.: 59 44 13 01
kontakt@gynfloridon.dk
gynfloridon.dk

Skanningsklinik på Fyn
Gynækolog Stinne Bergholdt
Vestergade 39, 3 tv.
5000 Odense
Tlf.: 66 13 60 12
gynbergholdt.dk

 

 

© Fertilitetsklinik IVF-syd

Udarbejdet af Byro