BEHANDLING MED FRYSEÆG

Vi gør alt for at din drøm går i opfyldelse

Behandling med optøede, befrugtede æg

Skrevet af: Dorthe Andresen, Speciallæge i Gynækologi og Obstetrik

Hvis I har æg i fryseren, har de været dyrket i 5-6 døgn i laboratoriet og er nu blastocyster. Disse æg har en høj graviditetschance og tåler fryseproceduren bedst. Ved en normal fertilitet når i gennemsnit ca. 1/3 af de befrugtede æg dette udviklingstrin.

På klinikken anvender laboratoriet en speciel frysemetode – vitrifikation, som vi tog i brug i 2006 som den første klinik i Danmark. Metoden har nu bredt sig til den øvrige del af Danmark dels pga. vores gode resultater samt den internationale erfaring. Vitrifikation er en lynnedfrysning af æggene, hvorved disse påføres mindst mulig fryseskade.

Vores erfaring er, at 95 % af æggene overlever optøningen.

I skal huske, at vi ikke må optø jeres æg, hvis ikke vi har modtaget en skriftlig anmodning herom. Denne anmodning (tøerklæring) skal underskrives af begge parter og ved behandling af enlig – af denne part. Tøerklæringen kan downloades på vores hjemmeside (under menuen: ”downloads”).

Tilmelding til frysebehandling.

Du skal på din 1. menstruationsdag sende en mail til info@ivf-syd.dk og tilmelde dig til frysebehandling.

På din 1. blødningsdag starter du med østradiol 2 mg, (3 tabletter til nat). Østradiol bygger livmoder-slimhinden op og gør den modtagelig for æggene, og samtidig hæmmes din egen ægproduktion.

Du møder til skanning 10-12 dage efter opstart på østradiol, hvor livmoderslimhinden måles. Er den fin og mere end 7 mm tyk, skal du, efter sygeplejerskens anvisning, starte med cyclogest 3 x dgl., og fortsætte med østradiol. Optøning og ægoplægning foregår på 6. cyclogestdag.

 

Ægoplægning

Hvis ægget, mod forventning, ikke har overlevet optøningen, vil vi kontakte jer om morgenen og aflyse ægoplægningen

Hvis ægget har overlevet, skal I blot komme som aftalt til ægoplægning. Husk at have HALV FYLDT blære!

Efter ægoplægningen skal du fortsætte med både østradiol og cyclogest indtil graviditetstesten 12 dage senere. Er denne positiv fortsættes med såvel østradiol som cyclogest indtil graviditetsuge 10. Hormonerne påvirker ikke fosteret.

Graviditetsskanning foretages 3-4 uger efter positiv test.

Hvis testen er negativ, stoppes behandlingen med både østradiol og cyclogest og blødningen vil så komme i løbet af nogle dage. Er der fortsat æg i fryseren kan behandlingen starte forfra efter aftale med klinikken.

Tilmelding til frysebehandling i spontan cyklus.

På din 1. menstruationsdag sender du en mail til info@ivf-syd.dk og melder dig til frysebehandling. Herefter vil booke en tid til skanning på din 10.-12. cyklusdag (afhængig af cykluslængde). Hvis din menstruation kommer fredag efter kl. 14.30 eller i weekenden, kan du ringe mandag eller en af de nærmeste dage i telefontiden.

Tidsforløbet ved en frysebehandling hos en kvinde med 28 dages cyklus er typisk som følger:

Skanning på 10-12. dagen med opmåling af den dominerende ægblære, ovitrellesprøjte på 14. dagen, optøning og ægoplægning på 21. dagen. Tilskud af ovitrelle med 12 klik på ægoplægningsdagen og 12 klik 3 dage senere for at sikre en passende hormonproduktion. Sprøjten skal opbevares i køleskabet. Du kan tage sprøjterne på et vilkårligt tidspunkt på dagen.

Hvis graviditetsprøven er positiv aftales graviditetsskanning 3-4 uger efter.

 

Hvad er graviditetschancen, når det er fryseæg?

Den kliniske graviditetsrate (betegnes som hjerteblink i uge 8) med én blastocyst (dyrket i 5 dage) er 30-35%, hvilket er det samme som hvis vi lægger 2 befrugtede æg (dyrket i 2-3 dage) tilbage. Graviditetsraten afhænger dog af kvindens alder samt blastocystens udseende. De 30-35% er den gennemsnitlige graviditetsrate på IVF-SYD.

 

Hvornår kan jeg starte behandling igen, hvis testen efter frysebehandlingen er negativ?

Du kan starte op på en ny behandling med det samme og behøver ikke at holde en pause.

 

Fertilitetsklinik IVF-SYD
Skærbækvej 4
7000 Fredericia
Tlf.: 76 24 50 20
E-mail: info@ivf-syd.dk

Cvr nr. 40913637

Skanningsklinik på Sjælland
Gynækolog Charlotte Floridon
Ahlgade 51, 2
4300 Holbæk
Tlf.: 59 44 13 01
kontakt@gynfloridon.dk
gynfloridon.dk

Skanningsklinik på Fyn
Gynækolog Stinne Bergholdt
Vestergade 39, 3 tv.
5000 Odense
Tlf.: 66 13 60 12
gynbergholdt.dk

 

 

© Fertilitetsklinik IVF-syd

Udarbejdet af Byro