ÆGDONATION
Vi har pt. rigtig mange unge kvinder, som ønsker at donere deres æg, så vi har en kort ventetid på modtagelse af donoræg
Denne vejledning er til par eller enlige, hvor kvinden behandles med æg, som er doneret af en anden kvinde.
Det er i Danmark tilladt at befrugte donoræg med modtagerens mands sæd eller med donorsæd.
I forbindelse med donor-donor behandling (dobbeltdonation) skal mindst én af donorerne være ikke-anonym.
Hvem kan modtage donoræg?
Ægdonation anvendes til følgende kvinder:
- Kvinder som er gået tidligt i overgangsalder, og derfor ikke længere producerer æg.
- Kvinder der har Turner’s syndrom og er født uden æggestokke.
- Kvinder der har fået fjernet æggestokkene pga. kræft, endometriose eller infektion.
- Kvinder hvis egne æg ikke kan føre til graviditet.
- Kvinder under 46 år.
Hvilke krav stiller vi til den kvinde, der giver æg (ægdonoren)
- Kvinden må højst være 35 år.
- Kvinden skal være fysisk og psykisk rask.
- Kvinden skal være ud af en rask familie uden kendte arvelige sygdomme.
- Kvinden skal være normalvægtig
- Kvinden skal være ikke ryger
- Kvinden skal være undersøgt for leverbetændelse (Hepatitis B og C), AIDS (Hiv virus) og syfilis. Disse prøver må højst være en måned gamle ved ægudtagningen.
- Det skal understreges, at kvinden ikke er undersøgt for, om hun er bærer af arvelige sygdomme, da dette ikke er praktisk muligt
Første konsultation før modtagelse af donoræg
Ved denne konsultation vil vi optage en journal og informere om ægdonationsproceduren. Dette gøres oftest af vores koordinator, som har kontakt til alle donorer og til dem, som skal modtage æggene. Der foretages på indikation ultralydsscanning af livmoder og æggestokke, og efterfølgende lægges en plan for behandlingen.
Evt. forudgående fertilitetsbehandling vil blive gennemgået og brugt til at skræddersy den ideelle behandling. Vi vil derfor altid bede om en kopi af tidligere journaler, som fremsendes inden den første, uforpligtende samtale.
Sæd fra partner
I forbindelse med ægdonation skal manden på forhånd aflevere en sædprøve, som bliver frosset ned til befrugtning af donoræggene. Sædprøven kan laves her på klinikken eller tages med hjemmefra, hvis transporttiden er under en time. I kan få udleveret et bæger til sædprøven på klinikken. Sædprøven skal opbevares varmt under transporten (under trøjen, så den ikke afkøles). Dette aftales ved den første samtale med vores koordinator.
Donorsæd
Der kan anvendes anonym donorsæd fra European Sperm Bank, som vi altid har en repræsentativ beholdning af.
Ved behov eller ønske om ikke-anonym donorsæd, kan denne bestilles fra enten European Sperm Bank, Cryos elller SellmerDiers Sædbank på parrets/kvindens egen regning. Vi kan opbevare sæden mod et årligt gebyr (se gældende prisliste).
Hormonbehandling til ægmodtagere (recipienter) med regelmæssig menstruationscyklus
Når du/I er informeret om, at der er nedfrosne, befrugtede æg klar, kan vi planlægge ægoplægningen. I første omgang skal kvinden ikke tage hormoner, men blot møde til en scanning efter 10-12 dage, så vi kan holde øje med væksten af den dominerende æggeblære. Når denne når en størrelse på 17-20 mm., skal der tages en ægløsningssprøjte (typisk Ovitrelle 250 mikrogram) og ægoplægningen vil så foregå 1 uge senere. Alle får herefter et tilskud af Ovitrelle, 12 klik på ægoplægningsdagen og 12 klik 3 dage senere for at sikre hormonproduktionen. 3 dage efter ægløsningssprøjten opstartes cyclogest, som tages 2 gange dagligt indtil svar på graviditetstesten 12 dage senere. Du tager selv en urin-test, som udleveres på klinikken
Hormonbehandling til kvinder, som sjældent eller aldrig har menstruation
Når du/I er informeret om, at der er nedfrosne, befrugtede æg klar, kan vi planlægge ægoplægningen. Slimhinden bygges op og gøres modtagelig vha. østrogen. Der skal tages Østradiol 2 mg, 3 tabletter til nat eller østrogenplaster (2 x 75 mikrogram hver anden dag) for at bygge slimhinden op.
Du skal møde til ultralydsskanning efter ca. 10 dages behandling. Vi vil her kontrollere om livmoderslimhinden er klar til at modtage det befrugtede æg. Har den et korrekt udseende og tykkelse, finder vi sammen en passende dag til ægoplægning. Cyclogest (eller et lignende præparat) opstartes 6 dage før oplægningen efter instruks.
Efter ægoplægningen skal du fortsætte med Østradiol tabletter eller østrogenplaster samt cyclogest indtil graviditetstesten. Denne tages som regel ca 12 dage efter ægoplægningen. Det er vigtigt, at du fortsætter med alle hormoner indtil der er svar på graviditetstesten.
Når vi har æg til jer
Når der er donoræg til jer, vil vi kontakte jer telefonisk og give instrukser vedrørende opstart af Østradiol eller scanning i egen cyklus.
Ægoplægning med donoræg
Ægoplægningen foregår som ved en almindelig gynækologisk undersøgelse.
Ægget lægges op i selve livmoderen med et tyndt plastikkateter, som føres op gennem livmoderhalskanalen. En sygeplejerske vil samtidig scanne på maven, så vi kan følge kateteret og sikre den rette placering af ægget. Proceduren er normalt fuldstændig uden ubehag. Du skal møde med halvfyldt blære, dvs. at du skal lade vandet to timer før og efterfølgende drikke et stort glas vand 1-2 timer før ægoplægningen. Fordelen ved en fyldt blære er, at denne giver et langt tydeligere ultralydsbillede og udretter vinklen mellem livmoderhals og livmoderhule, således at ægoplægningen lettes.
Bivirkninger i forbindelse med Cyclogestbehandling og Østradiol
Cyclogest vil efter placering i skeden smelte og komme ud som vandigt, hvidt udflåd. Dette er affaldsstoffer og det virkende hormon er optaget i slimhinden.
Da du behandles med en relativt stor dosis af kvindeligt kønshormon Østradiol, kan der opstå bivirkninger i form af træthed og væskeophobning, brystspænding og oppustet mave, samt trækkende smerter i underlivet.
Forholdsregler efter ægoplægning med donoræg
Efter ægoplægning må man leve et helt normalt liv uden forholdsregler. Vi fraråder hård fysisk aktivitet, hvor den indre temperatur stiger. Æggene er kun 1/10 mm store, og kan ikke falde ud af livmoderen.
Vi anbefaler ikke svømmehal og karbad så længe man bruger cyclogest.
Når graviditetsblodprøven er positiv efter oplægning af donoræg
Er graviditetstesten positiv, fortsættes behandlingen med såvel Østradiol som Cyclogest i yderligere 6 uger indtil graviditetsuge 10. Kvinder, der behandles i naturlig cyklus fortsætter med Cyclogest indtil graviditetsuge 7. Graviditetsskanning foretages 3-4 uger efter positiv test.
Fosteret bliver ikke skadet af, at du tager hormoner i begyndelsen af graviditeten.
Hvis graviditetstesten er negativ
Hvis graviditetstesten er negativ, ophører du med både Østradiol og Cyclogest. Nogle dage efter vil der komme en blødning. Kvinder, der har fået æg oplagt i naturlig cyklus vil typisk få en blødning, hvis ægget ikke har sat sig fast. Cyclogest kan udsætte denne blødning og skal ikke fortsættes ved negativ test.
Hvis der er flere æg nedfrosne kan du, efter aftale, starte med en ny behandling efter samme princip som tidligere.
Skal vi ringe dig op?
Det er gratis og ganske uforpligtende
Quick links
Kom igang i dag
Fertilitetsklinik IVF-SYD
Skærbækvej 4
7000 Fredericia
Tlf.: 76 24 50 20
E-mail: info@ivf-syd.dk
Skanningsklinik på Sjælland
Gynækolog Charlotte Floridon
Ahlgade 51, 2
4300 Holbæk
Tlf.: 59 44 13 01
kontakt@gynfloridon.dk
gynfloridon.dk
Cvr nr. 40913637