PCO og PCOS (PolyCystisk OvarieSyndrom)

 

Hvad er PCO/PCOS?

PCO er en anatomisk variation, som 70% af yngre kvinder har. Dette er en diagnose, som stilles ved en ultralydsscanning. Her ses mere end 12 små ægblærer i en eller begge æggestokke. PCO behøver ikke at påvirke fertiliteten, og mange kvinder er uvidende om tilstanden.

For at stille diagnosen PCOS skal der være opfyldt flere kriterier. Herunder kan nævnes uregelmæssige eller manglende menstruationer, forhøjede mandlige kønshormoner og/eller ultralydspåvist PCO.

Symptomer:

  • Uregelmæssige eller udeblevne menstruationer
  • Øget behåring på arme, ben, i ansigtet samt behåring op til navleniveau.
  • Overvægt (65 % af kvinder med PCOS har BMI over 25), især fedtophobning omkring maven.
  • Tendens til uren hud

Baggrunden for den uregelmæssige eller udeblevne menstruation er manglende ægløsning. Af den grund søger 50-75% af kvinder med PCOS læge pga fertilitetsproblemer. Flere studier viser, at ved kvinder med BMI over 25, er vægttab på ca 10 % af kropsvægten nok til at få gang i ægløsningen igen, og derved øge graviditetschancen. Første trin i fertilitetsbehandling er derfor vægttab for de overvægtige kvinder.

Der er forskellige behandlingsregimer, der kan anvendes ved infertilitet og PCOS:

Ved både hormonstimulation og insemination gives en forbehandling med tabletter (clomid), som gerne skulle hjælpe med at lave en ægløsning. Der er ved denne behandling risiko for tvillinger samt hyperstimulation af æggestokken. I det tilfælde må man konvertere til IVF eller aflyse behandlingen.

Man anbefaler max 6 gange clomid behandling pga risiko for cyster på æggestokkene. Herefter anbefales IVF behandling.

Det kan være svært at hormonstimulere en æggestok med PCO, og i de tilfælde hvor æggestokken flere gange reagerer med for mange æg, da anbefaler vi IVF fra starten.

Metformin:

Metformin bruges til mange patienter med PCOS. Metformin øger chancen for en ægløsning samt nedsætter risikoen for hyperstimulation af æggestokken. Desværre ses ikke en øgning i antallet af levende fødte børn. Metformin er kun indiceret til overvægtige kvinder med PCOS.

Risiko for abort:

PCOS giver i sig selv ikke en øget risiko for spontan abort eller misdannelser hos barnet. Derimod har kvinder med et BMI over 25 en nedsat chance for opnåelse af graviditet og en højere risiko for abort. Risikoen stiger i takt med øget BMI.

Overvægt:

Defineres som BMI over 25.

Som ovenfor anført spiller overvægt en væsentlig rolle i forhold til opnåelse af graviditet samt fødslen af et levende barn.

I graviditeten findes nogle alvorlige risici for komplikationer. Herunder kan nævnes:

  • Risiko for blodpropper
  • Risiko for svær svangerskabsforgiftning
  • Risiko for svangerskabssukkersyge
  • Risiko for alvorlige komplikationer under fødslen med alvorlige konsekvenser for både mor og barn

Af disse grunde er første skridt ved et graviditetsønske, hvis man har et BMI over 25, et vægttab. I vores klinik er BMI grænsen 35, men i nogle tilfælde skal vægten længere ned. Dette er selvfølgelig for at passe så godt som muligt på både mor og barn, men også for at øge chancen for succesfuld behandling.

Indhold leveret af:

Dorthe Andresen – Fertilitetsklinik IVF-SYD
Skærbækvej 4
7000 Fredericia
Sidst redigeret: 26-02-2020

Fertilitetsklinik IVF-SYD
Skærbækvej 4
7000 Fredericia
Tlf.: 76 24 50 20
E-mail: info@ivf-syd.dk

Cvr nr. 40913637

Skanningsklinik på Sjælland
Gynækolog Charlotte Floridon
Ahlgade 51, 2
4300 Holbæk
Tlf.: 59 44 13 01
kontakt@gynfloridon.dk
gynfloridon.dk

Skanningsklinik på Fyn
Gynækolog Stinne Bergholdt
Vestergade 39, 3 tv.
5000 Odense
Tlf.: 66 13 60 12
gynbergholdt.dk

 

 

© Fertilitetsklinik IVF-syd

Udarbejdet af Byro