Kostvejledning/motiverende samtaler og opfølgninger for piger med PCOS (polycystisk ovarie syndrom)
Med en insulinbesparende kost, kan du reducere dine symptomer som hovedpine, humørsvingninger, koncentrationsbesvær, træthed og forhåbentlig oplever du en sund mæthedsfornemmelse i løbet af få dage. Men den største gevinst er, at du kan forbedre din menstruationscyklus og ægløsning.
Overvægtige PCOS kvinder
Med udgangspunkt i dine kost- og motions vaner, arbejder vi på, at din kost og din aktivitet er insulinbesparende, samt kaloriereduceret. Som udgangspunkt anvendes principperne fra KISS(insulinsænkende kost), samt tips og ideer til gode motionsvaner.
Normalvægtige PCOS kvinder
Med udgangspunkt i dine kost- og motions vaner, arbejder vi på, at din kost og din aktivitet er insulinbesparende. Som udgangspunkt anvendes principper fra KISS(insulinsænkende kost), samt tips og ideer til motionsvaner.
Vejledning/motiverende samtaler og opfølgninger mhp. reduktion i vægt
Med udgangspunkt i dine kost- og motions vaner, arbejder vi på, at din kost og dine aktiviteter, resulterer i vægtreduktion.
Her tages udgangspunkt i kostrådene fra Diogenes-studiet. En kost med øget proteinindhold, gode fedtstoffer fra fisk og planter, kulhydrater med lavt GI (glykæmisk indeks) og højt indhold af kostfibre.( www.diogenes-eu.org/weightlossstudy/Default.htm),( www.foodoflife.dk).
 
Sund mad til gravide maver
Det mest vidunderlige er sket. 
Har du brug for at få et overblik over din kost, kan jeg hjælpe med råd, vejledning og ideer til en optimal ernæring for dig og fosteret.
 
Vejledning og motiverende samtaler til meget slanke kvinder med lidt fedtvæv
Kroppen fungerer bedst når den bliver repræsenteret for alle essentielle næringsstoffer. Fedtvæv kan betragtes som et hormonproducerende organ. Fedtvævets hormoner har en meget vigtig indflydelse, på de hormoner der regulerer menstruationscyklus, ægudvikling og ægløsning. Meget motion øger muskelvævet, her er det vigtigt, at cellerne får næringsstoffer til muskeldannelse, samt og bevare noget fedtvæv til hormondannelse. En balance i indtag af gode næringsstoffer, vil hjælpe den aktive krop med at producere tilstrækkelige kvindelige kønshormoner.
 
Vejledning og motiverende samtaler – mænd, livsstil og sædkvalitet
Ud fra dine kost- og motions vaner foreslås ændringer, der giver din krop de bedste ernæringsmæssige betingelser. 
Er du overvægtig anbefales en næringsstof rig kost, med reduceret kalorie indhold. Her tages udgangspunkt i kostrådene fra Diogenes-studiet. En kost med øget proteinindhold, gode fedtstoffer fra fisk og planter, kulhydrater med lavt GI (glykæmisk indeks) og højt indhold af kostfibre. (www.diogenes-eu.org/weightlossstudy/Default.htm),(www.foodoflife.dk).

Se evt mere på Anitas hjemmeside: www.diaetistkliniksyd.dk

 

Hvad siger videnskaben?

Overvægt og PCOS

Diætvejledning anvendes ofte hvor ernæringen har en betydning for sygdom. I de sidste 10-15 år har der også været øget fokus på kost og motions vaner og fertilitet. Videnskabelige undersøgelser har vist at overvægt og manglende motion hæmmer muligheden for graviditet. Vægttab hos overvægtige PCOS patienter reducerer de mandlige kønshormoner og hæver SHBG (kønshormon-bindende globulin), desuden øges insulinfølsomheden og dermed forbedres menstruations cyklus (Human Reproduction, 2003, 18 (9), 1928-1932). En reduktion af kropsvægt på 10 % kan være nok til at få ægløsningen til at fungere igen, hvorved chancerne for graviditet øges. (J Hum Reprod Sci. 2010, 3 (2): 62-67).

Hvorfor kan for meget eller for lidt fedtvæv hæmme graviditetschancerne?

Fedtvæv kan betragtes som et hormonproducerende organ. Fedtvævets hormoner har en meget vigtig indflydelse på de hormoner, der regulerer menstruationscyklus, ægudvikling og ægløsning.

PCOS og kost

Hos kvinder med PCOS anses reduktionen af insulinkoncentrationen, at være den primære faktor for et vægttab, mens metaboliske forbedringer primært er forbundet med reduktion af abdominal fedt (fedt omkring maven) (Obesity Reviews, 2011, 12 (5), 2302-210). For at nedsætte insulinkoncentrationen anbefales øget aktivitet/motion, samt en kost der består af øget proteinindtag, udskifte mættet fedt med mono- og polyumættede fedtstoffer, samt udskifte høj glykæmiske kulhydrater med lav glykæmiske kulhydrater (Am J Clin Nutr January, 2012, 95 (1), 39-48).
 

Mænd, kost og sædkvalitet

Undersøgelser viser, at en meget fedtholdig kost, speciel mættet fedt, kan nedsætte sædkvaliteten hos overvægtige mænd. (Human Reproduction, 2011, 26 (9), 2432-2441; Human Reproduction, 2007, 22 (9), 2488-2493; Human Reproduction, 2009, 24 (6), 1304-1312)
Desuden kan D-vitamin status have indflydelse på det mandlige hormonsystem. Vitamin D receptorer og D-vitamin-enzymer findes i reproduktive væv hos kvinder og mænd. Hos manden er D-vitamin koncentrationen positivt associeret med sædkvaliteten (Eur. J. Endocrinol., Jan 2012; 10.1530/EJE-11-0984)


Nedenfor, kan du læse mere om andre patienters erfaringer med Anitas kostvejledning:

 

Patient historie fra PCOS-patient (februar 2012)

Jeg tog kontakt til Anita efter at være blevet anbefalet, netop hende, af min fertilitetslæge.
 
Et år tidligere havde jeg fået konstateret PCO, og købte efterfølgende bogen "Spis dig gravid". Jeg læste bogen, syntes den var træls og umulig at leve efter og smed den langt væk. Jeg tænkte at kosten umuligt kunne have så meget betydning, og syntes at det var alt alt for ekstremt.
 
Mit møde med Anita var helt anderledes, og hun pejlede sig hurtigt ind på mig som menneske. Hun tog sig virkelig tid til, både at forstå mig og samtidig forklare mig sammenhængen mellem kost, motion og PCO.
 
Jeg syntes stadig, at der var mange ting jeg skulle sige nej til og i starten var det da også en udfordring der kostede en del energi. Jeg havde stadig en smule skepsis omkring, at noget så simpelt kunne betyde så meget, men jeg brugte min kostplan som klart bar præg af, at Anita forsøgte at bibeholde så meget som muligt af mine gamle vaner (hvilket ikke var særlig nemt da det indeholdt temmelig meget kulhydrat). Desuden stod hun til rådighed pr. mail og svarede både hurtigt og udførligt.
 
Der gik da heller ikke ret lang tid før jeg mærkede en forandring i min krop. For det første har jeg ikke haft hovedpine siden jeg ændrede kosten, hvilket jeg normalt havde ca. tre gange om ugen. Jeg blev mindre træt, og helt uventet blev min sukker trang BETYDELIG mindre.
 
Det vildeste er dog, at jeg, inden jeg overhovedet nåede igang med insemination, rent faktisk blev naturligt GRAVID. Her havde vi forsøgt i to år, været i hormonbehandling osv. uden effekt men en kostomlægning klarede det på én måned.
 
Det virker virkelig, og jeg er Anita dybt taknemmelig.
 
Lene.

Patient historie fra overvægtsforløb (oktober 2011):
Hej Anita...
 
For et år siden, troede jeg at det var mig som bare havde et stort søvnbehov, sådan var jeg af natur.. jeg kunne nemt sove 10 - 12 timer om natten også gerne en morfar...
Motion hvad var det? - det var i hvert fald ikk´ noget for mig - gerne en gåtur eller en svømmetur, men alt andet sagde mig ikke noget....
Når jeg havde arbejdsweekend, gad jeg ikke at skulle det store om aftenen, energien var ikke til det..

I dag - et år senere og 25 kg lettere ...
 
8-9 timers søvn om natten er rigeligt, kan hvert fald ikke sove længere. Behøver ikke stille vækkeuret for at nå noget om formiddagen.. en morfar får jeg stort set aldrig...kosten er blevet meget mere varieret og sund.. hvilket jeg nyder...
 
Motion - troede aldrig jeg skulle sige det - men kommer jeg ikke af sted, så savner jeg det.. nyder virkelig at få sved på panden og mærke nogle trætte muskler.... Da jeg startede troede jeg bare det var min motorik der var for dum til at kunne bruge en cross trainer - men men i dag går det jo uden problemer.. det er så fedt..
 
Energien og overskuddet er bestemt også steget enormt ... nu betyder det ikke noget, at skulle noget om aftenen, selvom jeg har arbejdsweekend.. får lavet en masse mere end jeg gjorde før.
 
Før var det rigtig nemt, at smide mig på sofaen og slappe af..
Synes egentlig ikke det var noget problem, men hold da op hvor kan jeg se en forandring.. det forstår man slet ikke.... er bare så glad og godt tilfreds...

Så stor tak til dig Anita, fordi du har hjulpet mig igennem forløbet med mails, vejning og vejledning og masser af skulderklap...

Betina