Behandling med optøede, befrugtede æg.

I forbindelse med ægoplægningen, vil I få oplyst hvor mange af jeres æg, der er brugbare til at fryse ned. For at kunne fryse befrugtede æg ned er det nødvendigt, at det er gode æg, ellers kan de ikke tåle den biologisk hårde proces i forbindelse med nedfrysning og senere optøning. Så selv om kvinden har fået taget et stort antal æg ud, er det derfor ikke altid, der er æg, der er velegnede til nedfrysning.

På klinikken anvender laboratoriet en speciel frysemetode - vitrifikation, som vi tog i brug i 2006 som den første klinik i Danmark. Metoden er så efterhånden ved at brede sig til den øvrige del af Danmark dels pga. vores gode resultater samt den internationale erfaring. Vitrifikation er en lynnedfrysning af æggene, hvorved disse påføres mindst mulige fryseskader, og derved bedre kan overleve efter optøning.

Vores erfaring er, at over 90 % af æggene overlever optøningen.

I skal huske, at vi ikke må optø jeres æg, hvis ikke vi har modtaget en skriftlig anmodning herom. Denne anmodning (tøerklæring) skal underskrives af begge parter og ved behandling af enlig - af denne part. Tøerklæringen kan downloades her.

Tilmelding til frysebehandling

Du skal på din 1. menstruationsdag ringe til IVF-SYD (tlf.  76 24 50 20 fra 9.15-12.00 og 12.30-14.30) og melde dig til ”fryse” behandling. HVis din menstruation kommer efter kl 14.30 eller i weekenden, kan du ringe mandag eller en af de nærmeste dage i telefontiden.

På din 1. blødningsdag starter du med Østradiol, 2 mg, 1 tablet x 3 dagligt (alle 3 tabletter til nat for at undgå kvalme). Husk at bede vores sekretær om at sende en recept på dette til nærmeste apotek, hvis du ikke allerede har recepten eller pillerne derhjemme.

Grunden til at give kvindeligt kønshormon, Østradiol, er for at bygge livmoderslimhinden op og ngøre den modtagelig for æggene.

Du aftaler tid til skanning ca. 12 dage efter opstart på østradiol for, at vi kan vurdere tykkelsen af livmoderslimhinden. Hvis denne ser passende ud, dvs. er mere end 7 mm. tyk, skal du, efter sygeplejerskens anvisning, starte med Crinone 2 x dgl, og fortsætte med Østradiol, 1 tablet x 3 dagligt.

Nogle dage efter optøes et passende antal æg, men først næste dag kan vi se om æggene har overlevet optøningen, og er begyndt at dele sig videre. Hvis æggene ikke har overlevet optøningen vil vi kontakte jer om morgenen og aflyse ægoplægningen.

Hvis æggene har overlevet, skal I blot komme som aftalt mhp. ægoplægning. Husk at have halvfyldt blære!

Efter ægoplægningen skal du fortsætte med både Østradiol og Crinone indtil graviditetstesten 16 dage senere. Er denne positiv fortsættes med såvel Østradiol som Crinone indtil 10 graviditetsuge. Hormonerne påvirker ikke fosteret.

Graviditetsskanning foretages ca. 3-4 uger efter positiv test.

Hvis testen er negativ stoppes behandlingen med såvel Østradiol som Crinone, og du skal afvente din blødning, som vil komme i løbet af nogle dage.

Tilmelding til frysebehandling i spontan cyklus

På din 1. menstruationsdag ringer du til IVF-SYD (tlf.  76 24 50 20 fra 9.15-12.00 og 12.30-14.30) og melder dig til ”fryse” behandling og aftaler tid til skanning på din 10.-12. cyklusdag (afhængig af cykluslængde). Hvis din menstruation kommer fredag efter kl. 14.30 eller i weekenden, kan du ringe mandag eller en af de nærmeste dage i telefontiden

Tidsforløbet ved en frysebehandling hos en kvinde med 28 dages cyklus er typisk som følger:

Skanning på 10-12. dagen, Ovitrellesprøjten på 14 dagen, optøning af æg på 17. dagen og endelig ægoplægning på 18. dagen i cyklus. Nedenfor er de enkelte processer beskrevet mere detaljeret.

Skanning på 10.-12 cyklusdag

Ved denne vurderes slimhinden i livmoderen og den dominerende ægblære i æggestokken måles. Når denne har en passende størrelse (omkring 18 mm) - hvilket, som regel er et par dage senere - skal du efter anvisning fra os tage Ovitrelle ægløsningssprøjte, som vil starte ægløsningen.

Tre til fire dage efter optøes et passende antal æg, men først næste dag kan vi se, om æggene har overlevet optøningen, og er begyndt at dele sig videre. Hvis æggene ikke har overlevet optøningen, vil vi kontakte Jer om morgenen og aflyse ægoplægningen.

Ægoplægning med optøede æg

Hvis æggene har overlevet, skal I blot komme som aftalt mhp. ægoplægning. Husk at have fyldt blære!

På samme dag som ægoplægningen skal du tage en halv Ovitrelle sprøjte (12 klik), hvilket øger æggestokkenes produktion af progesteron, så livmoderen bliver mere modtagelig for de oplagte æg. Sprøjten skal herefter opbevares i køleskabet indtil du fire dage efter ægoplægningen skal tage den sidste halve sprøjte (12 klik). Hvornår på dagen du tager disse sprøjter har ingen betydning.

Hvis graviditetsprøven er positiv aftales graviditetskanning 3-4 uger efter.

Hvad er graviditetschancen, når det er fryseæg?

Graviditetschancen afhænger af, på hvilket stadiet det befrugtede æg er blevet frosset.
Den kliniske graviditetsrate med én blastocyst (dyrket i 5 dage) er 30-35%, hvilket er det samme som hvis vi lægger 2 befrugtede æg (dyrket i 2-3 dage) tilbage.

Hvornår kan jeg starte behandling igen, hvis testen efter frysebehandlingen var negativ?

Du kan starte op på en ny behandling med det samme og behøver ikke at holde en pause.

 

 

 

 

Graviditetschancen afhænger af, på hvilket stadiet det befrugtede æg er blevet frosset.
Den kliniske graviditetsrate med én blastocyst (dyrket i 5 dage) er 30-35%, hvilket er det samme som hvis vi lægger 2 befrugtede æg (dyrket i 2-3 dage) tilbage.