Alt omkring endometriose

Hvad er endometriose?

Endometriose er en forholdsvis hyppig sygdom blandt kvinder i den fødedygtige alder. Det er anslået at ca. 6-10 % lider af sygdommen i mere eller mindre udtalt grad.

Endometriose er en tilstand, hvor der findes små områder af livmoderslimhinde i bughulen og på andre indre organer, såsom tarmen, blæren og æggestokken. Denne livmoderslimhinde bliver påvirket af hormoner på samme måde som slimhinden inden i livmoderen. Når kvinden har ægløsning og/eller sin menstruation, vil disse små områder i maven også bløde, hvilket i de fleste tilfælde giver smerter.

Smerternes karakter er meget individuelle, men kan være meget stærke og næsten invaliderende.

Man kender ikke årsagen til at endometriose opstår, men man har forskellige hypoteser. En af dem er, at der har været et tilbageløb af blødning og væv gennem æggelederne ud i bughulen. Noget af slimhinden har derved vokset sig fast på tarm, æggestok eller bughinde.

Øvrig information om endometriose findes på Sundhed.dk.

Endometriose og fertilitet:

Endometriose findes hos ca 30 % af de kvinder, der undersøges for barnløshed.

Endometriose kan påvirke fertiliteten på flere områder:

Anatomien:

  • Arvæv, der ødelægger funktionen af æggelederne
  • Chokoladecyster/endometriomer, der hæmmer det omkringliggende æggestokkevæv til at producere brugbare æg
  • Operativ fjernelse af endometriomer, der har medført en nedsat æggestok reserve.

Immunologiske, inflammatoriske og endokrine faktorer:

  • Nedsat funktion af æggestokken
  • Manglende ægløsning
  • Abnormt miljø i æggelederen
  • Nedsat modtagelighed af æg i slimhinden

Behandling af infertilitet hos kvinder med endometriose afhænger af, i hvilket stadie endometriosen er.

Kvinder med moderat til svær endometriose vil altid anbefales IVF behandling hurtigst muligt. Operationsindikation af cyster og endometriose er en ekspertvurdering, og skal kun gøres såfremt der er fysiske symptomer såsom smerter, blod i afføringen eller i urinen.

Mange studier tyder på, at operation ikke øger graviditetschancen. Det kan dog afhjælpe ovenstående symptomer samt lette og muliggøre en ægudtagning.

Ved IVF-behandling gives i første omgang en nedregulering, som kan vare fra 14 dage til 3 mdr. Dette gøres for at dæmpe endometriosen og den inflammation (irritation af omgivende væv) som endometriose medfører. Endometriose ”næres” af især østrogen, hvilken hæmmes ved nedreguleringen og derved sultes endometriosen. De fleste oplever en klar bedring i deres symptomer i den periode. I studier ser man også en langt højere graviditetsrate efter en nedregulering i forbindelse med IVF-behandling. Længden på nedreguleringsperioden afhænger af endometriosens karakter, samt hvilken forhistorie kvinden har med sig. Det er en faglig vurdering lavet af fertilitetslægen.

Binyrebarkhormon:

Der er lavet forskellige studier omkring virkningen af prednisolon til kvinder med endometriose. Der kan ikke påvises nogen overordnet positiv effekt på graviditetschancen. Man ved dog, at en lille gruppe kvinder vil kunne få gavn af det, men det er ikke muligt i klinikken at udføre de relevante tests. Brugen af prednisolon må derfor bero på en faglig vurdering.

Ægdonation:

Som tidligere anført kan endometriose være årsag til få æg samt en dårlig ægkvalitet. Ved ægdonation har man den samme graviditetschance som kvinder uden endometriose.

Fertilitetsklinik IVF-SYD
Skærbækvej 4
7000 Fredericia
Tlf.: 76 24 50 20
E-mail: info@ivf-syd.dk

Cvr nr. 40913637

Skanningsklinik på Sjælland
Gynækolog Charlotte Floridon
Ahlgade 51, 2
4300 Holbæk
Tlf.: 59 44 13 01
kontakt@gynfloridon.dk
gynfloridon.dk

Skanningsklinik på Fyn
Gynækolog Stinne Bergholdt
Vestergade 39, 3 tv.
5000 Odense
Tlf.: 66 13 60 12
gynbergholdt.dk

 

 

© Fertilitetsklinik IVF-syd

Udarbejdet af Byro